söndag 30 juni 2013

Öl i Riga

Aldrig varit i Riga förut och blev sugen på en kryssning. Bestämde mig för att ta en tur dit med Tallinksilja färjan. Båten avgick 17 från frihamnen. På vägen dit blev det ett ölstopp på Bishops Vasagatan. Ovanligt tråkiga fat påkopplade. Enda som var intressant var en öl från Närke. Inte fy skam det heller. Väldigt länge sedan jag provat nåt nytt från dem nu.

Närke Svarte Kungen 7,5%Står som retired på ratebeer. Antar att de börjat brygga den igen nu då? På ratebeer är den listad som en porter på 6,8%. På pumpetiketten står det singelhumlad svart ale på 7,5%. Är det samma öl eller bara samma namn?

En svart öl var det iallafall med en rejäl dos av fruktig humle i aromen tillsammans med kaffe och choklad. Smaken var lite mindre fruktig. Rostade toner med kaffe, choklad och grapefrukt. Tall och kåda och torr och sträv öl. Gott. Brukar inte kommentera priser men 118kr för en kupa 7,5% öl tyckte jag iallafall va ganska saftigt. I vanliga fall så brukar personalen även varna lite för priset innan de serverar en så pass dyr öl. Men inte denna gång. För mig gör det inget jag hade ju tagit den ändå men kan tänka mig att en Svensson nog hade ryggat ordentligt för det priset. Betyget blir 7/10

Nu var det dags att bege sig till färjan. Väl ombord så satte vi oss ute på däck. Det var underbart väder. Ölutbudet på däck förståss extremt uselt.

Cesu Premium Lager 5,2%


Brödig, lite grönsaker, majs, aning metall och en kemisk störande biton. Inge vidare alls. Blev GT för happy hour pris istället. 3/10

Resan över var behaglig och väldigt skön. Ingen vind alls och havet var helt stilla hela vägen över. Åt buffe och den var väl ok. Har varit på bättre. Öl utbudet i puben var tyvärr inte vidare bra. Leffe Blond och Brun det bästa. Så blev ett par sådana.

Väl framme i Riga klockan 11 så hoppade vi på en buss som åkte till Tallinksilja hotellet i centrala stan. Tänkte att det var en bra utgångspunkt för dagens utflykt i Riga. Tog en karta och började gå ned mot gamla stan. Fastnade i ett par varuhus på vägen men inget inhandlades. Precis utanför gamla stan så finns det fem stora gamla zeppelinar hangarer från första världskriget och som nu innehåller massor av mat. Som en stor matmarknad. Utanför finns det kläder, solglasögon och allehanda prylar.

Det första jag ser är en vagn som det står Kvass på. Nyfiken som man är måste man ju prova på det. Törstig var jag ju också efter promenaden i det varma vädret. Cirka 25 grader varmt. Kvass var en väldigt söt och maltig dryck. Mycket brödig. Läste senare att det är deras nationaldryck och innehåller max 0,5% alkohol.
Efter en stunds utforskande av marknanden hade jag återigen blivit törstig och denna gång hittade vi några bord och skugga och ett par ölkranar. Valde ut en öl och satte mig med den.

Lāčplēsis Ekstra 5,4%Brödig, lite halvsöt öl med malt och aning smör. Helt ok lager ändå. Särskilt i en shopping paus i värmen. 4,5/10

Nu var vi klara på marknaden och stegen styrdes mot gamla staden. Efter lite vandrande där på de många mysiga gatorna så slank vi in på TGI. Ja, kanske man skulle valt nåt mer orginellt men vart så sugen. Valde en lokal öl iallafall.

Aldaris Luksus 5,2%


Söt och maltig öl med bröd, majs, gräs, hö och papp. 3,5/10

Efter maten var det så dags att gå upp till den i Riga högst rankade puben på ratebeer. Nämligen Alehouse. Det tog oss cirka 15 minuter att gå dit från gamla stan. Ganska lätt att hitta dit också. Väl framme så ser jag att de har tre kranar med deras egna öl. Klart jag provar alla tre. Bartendern berättar att de har bryggts hos De Molen men att de nu kommer att brygga dem själva på en 40 liters anläggning om jag förstod rätt. Stället var helt tomt och kändes mörkt och lite tråkigt att sitta där själva. Frågade om de hade bord utomhus och det hade de. Man fick gå ut på gatan till en lite grind och in på en innegård. Beer Garden stod det på grinden. Lät ju lovande men den bestod av tre bord och ett par barstolar på en sjaskig innegård med massa parkerade bilar och ingen sol. Nåja, bättre än inne ändå.


ALEhouse Prima Donna 4,5%


En saison. Ganska svag arom. Smaken var lite syrlig med blommor, jäst, citrus och lite peppar. Jordig och torr. Väldigt god i värmen. 7,5/10

ALEhouse Bitter Poet 4,5%

En american pale ale. Frisk och fruktig med en aning söta karameller. Lättdrucken öl och en aning lite för lätt och tunn i smaken. En viss liten syrlighet som tör en aning. Men en god öl just där och just då. 7/10

ALEhouse Black Sheep 6%


Rostad i smaken med choklad och kaffe och söt mörk frukt. Även här en liten syrlighet. 6,5/10

Nu var det dags att handla med sig lite flaskor hem. För det fanns nämligen en bottle shop där också med ett bra utbud av amerikansk öl samt Mikkeller, De Molen och tysk öl. Detta köpte jag med mig.


Lite bilder på utbudet

Nu var det dags att ta färjan hem igen. Tyckte om Riga. Gamla Stan var trevligt och mysigt. Hade velat haft lite mera tid där. Ölmässigt var det bara ALEhouse som va ok. Annars bara ljus lager.

1 kommentar:

  1. Hur var priserna i bottleshopen? Tex för Amerikanska 65 cl flaskor.
    /Peter

    SvaraRadera