torsdag 26 februari 2009

En vända på Glenfiddich Warehouse och Akkurat


Jag och Jöns bestämde oss för att ta en vända ut på krogen för att kolla om vi kunde hitta lite god öl på kran. Vi började med att gå till Glenfiddich Warehouse No 68 i Gamla Stan. Ett trevligt lågmält ställe. Lite mer som en hotellbar istället för pub. Men otroligt bra på svenska microöl.

Vi började med att beställa in varsin Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri. 5,7% abv. Den var kopparfärgad med en härlig fast skumkrona. Det tog flera minuter att hälla upp den. Precis som det ska. Den luktade mycket frisk syrlig humle, grape och fruktigt. Smaken var välbalanserad mellan maltsötman och syrliga beska humlen. Den avslutar friskt och bittert och en aning torrt. Vi tyckte den var väldigt bra och var överräns om att den får 7/10.

Sedan fastnade vi för det starkaste de hade. En DIPA från Nynäshamns Ångbryggeri med en styrka på 8,1%. Den var också rödbrun i färgen men inte alls något skum. Den doftade sötmalt, karamell, apelsin och frisk humle. Smaken var väldigt bra karamellsöt malt, citrus och beska. Den var väldigt välbalanserad där de söta och syrliga smakerna passade perfekt ihop. Den var len och krämig i munnen. Hade en skön lång eftersmak med mycket beska. Vi var väldigt överräns om den här ölen också. En klar 8/10.

Efter de två utmärkta ölen bestämde vi oss för att gå vidare till Akkurat. Där var det mycket folk. Så det blev ståplats och ganska svårt att anteckna. Deras utbud är det bästa som jag har sett i Sverige.

Nästa öl blev en till svensk microöl. Denna gång från ett litet bryggeri i Göteborg. Ocean heter det och ölen blev en stout på 5%. Den serverades från en cask. Real Ale eller caskconditioned ale betyder lite förenklat att man låter fatet slutjäsa i pubben innan man kopplar in det och sedan handpumpar upp ölen. Stouten vi fick in var svart med ett liten vit skumkrona. Luktade lite kaffe, rostad malt och en del choklad. Smaken var precis som doften kaffe, choklad och rostad malt. Lite körsbär kunde också anas. Eftersmaken var torr, kaffe och lite bitter. Denna tänkte vi först ge lite högre betyg men vi tyckte faktiskt att den blev sämre med tiden i glaset. Den får 6/10 nu men kommer nog att ge den en chans till.

Nu var det dags att ta kvällens sista öl. Vi valde varsin belgisk öl från belgokranarna. Jöns tog en Moinette Blonde som hade en abv på 8,5%. Fast den heter blonde tycker ratebeer att stilen är Abbey Trippel. Den var ljusguldfärgad med en härlig doft av jäst, kryddor och någon frukt. Smaken var mycket aprikos, kola och lite jäst. Bryggeriet heter Dupont Brasserie och den här fick 7/10.

Själv valde jag en belgare från kranen bredvid. Den hette Gouden Carolus Classic och hade en abv på 8,5%. Bryggeriet är Brouwerij Het Anker och stilen är a belgian strong ale. Den var mörk körsbärsfärgad och kom i ett snyggt glas. Doften var nästintill obefintlig så jag visste inte vad jag kunde vänta mig när jag skulle ta den första klunken. Vätskan var len och fyllig i munnen och hade en underbar smak av sötmalt, söta inlagde päron, choklad och svag söt jäst. En väldigt bra belgare som både Jöns och jag fastnade för. 8/10

Allt som allt en väldigt lyckad kväll med god öl. Vi kommer definitivt göra om det. Men kanske prova några andra ställen också. Vi har belgobaren, OT och bishops i sumpan precis vid vårat jobb kvar att besöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar