tisdag 12 mars 2013

5 X Brooklyn Black Chocolate Stout


Har samlat på mig fem olika årgångar av Brooklyn Black Chocolate Stout och tyckte det var dags att prova dem mot varandra och se hur de har utvecklats. Årgångarna jag har är från iår och fyra år bakåt. Hällde upp dem med färskaste längst åt vänster. Utseende mässigt var det ingen större skillnad. Möjligtvis att den äldsta skummade mer än de andra men det kan ju även ha berott på upphällningen.

Doftmässigt var det en hel del skillnader. Årets hade en hel del lakrits, sälta, alkohol och melass. Redan efter ett år var det stor skillnad. 11/12 hade mörk frukt, russin, portvin , laktos och choklad. Väldigt bra arom. Sedan hände det nåt med aromen på de äldre. Det blev mer och mer oxiderade toner ju äldre de blev. 10/11 hade den sämsta aromen. Väldigt svag och unken med källartoner. 9/10 var lite syltig med plommon och mörk frukt. 8/9 hade också mörka frukt toner men också papp och källare.

Då kommer vi till smaken. Årets flaska innehöll mycket lakrits och sälta samt bitter choklad. Alkoholen känner man rätt tydligt också. Redan efter ett år är den så mycket bättre. Fylligare och rundare. Mjukare smaker med portvin, mörk frukt och söt choklad.

Efter ytterligare ett år så har det hänt något. Den har tappat allt det goda den fick efter ett år. Klen kropp, svag chokladsmak med alkohol och bitter choklad. Undrar om den här har lagrats dåligt bara.

Efter år 3 så är den återigen fyllig och mjuk med choklad, både söt ljus sådan som mörk och lite bitter. Lite syltig med mörk frukt och laktos.

Efter 4 år är den nu riktigt bra. Rejält fyllig kropp och sötare med mjölkchoklad och portvin och praliner. Känns fet i munnen och den är riktigt god.

Slutsatsen blir att de lagras ganska väl smakmässigt. Aromen däremot känns unken och gammal efter ett par år. Trodde inte det skulle vara så stor smakskillnad på en färsk och en ett år gammal flaska. Blev ganska orolig när den var som sämst efter 2 år. Som tur var blev den bättre igen efter det. Tyckte alltså att den bästa var den äldsta men sedan kom den årsgamla på andra plats och på tredje den som var näst äldst. Den färska kom på en fjärdeplats medans 10/11 kom sist. Den var inte bra.

Så frågan är om det är värt att spara dem så länge när den ändå är så pass bra efter bara ett år. Njae, nån kan man kanske spara för skojs skull men jag ska nog börja dricka upp de flesta efter ett år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar